ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:

Как кучето ми може да стане ученик на Послушен?

За да станете наш ученик, трябва да доведете кучето на тест, за да проверим неговото поведение, здраве и степен на мотивация. На такъв тест можете да се запишете по 3 начина:

1. Индивидуална консултация: на тази среща можете да задавате различни въпроси свързани само Вас и Вашето куче. Тази консултация е задължителна за всички кучета с поведенчески проблем, кучета над 12 месеца и англоговорящите стопани.

2. Групова консултация: на тази среща има и други стопани и техните кучета, които имат желание да започнат обчуение при нас. Обсъждат се въпроси свързани с начина на отглеждан на кучето (хранене, разхождане, място в дома, игра с кучето и други), проверява се мотивацията на кучето с храна и играчка, здравния статус на кучето, връзката му със стопанина и поведението му с непознати кучета и хора. Всеки клиент избира удобни за него групи за обучение на кучето. Консултацията е за кучета до 12 месеца.

3. Консултация на градина за кучета: това е първата градина, на която ние правим тест на кучето и при издаване на животното запознаваме собственика. Подходяща е за кучета, които искат да започнат обучение, градина или да идват на хотел.

Кога кучето трябва да започне да ходи на училище?

Още преди да започнете да извеждате Вашето куче, можете да се запишете на предучилищна консултация, която е само за стопаните на кучетата. По този начин ще можете да зададете всички въпроси, които имате във връзка с отглеждането на кученцето. Можете да намерите повече информация за видове консултации.

За да започнете тренировки с кучето, трябва то вече даизлиза навън. Това става най- рано 2 седмици след последната (трета) ваксинация на кученцето. Съветваме Ви да адаптирате кученцето си към външната среда поне 1 седмица и чак тогава да започнете обучение. Колкото по-късно започнете да се занимавате с кучето, толкова повече време ще Ви е нужно да затвърдите наученото. Много по-добре е стопанинът и кучето да започнат да изграждат връзката помежду си, преди да са създадени нежелани навици.

Как мога да платя обучение?

Плащамето може да стане в брой или с карта на първата тренировка или предварително по банка. Клиентите посещаващи на Южен парк, плащат обучението предварително по банка.

Банкова сметка:

Училище „Послушен“ ЕООД

IBAN: BG82FINV91501016306644
BIC: FINVBGSF
Банка: Първа инвестиционна банка

Основание за плащане: Вид обучение, име и порода на кучето

Курсовете могат да се платята на две вноски, услугата се оскъпява с 20%. Втората вноска трябва да се заплати при влизане в ниво В.

Какво включва предучилищната консултация?

Предучилищната консултация включва беседа със стопаните. Най- често задаваните въпроси са следните:

 1. Хигиена в дома на кучето бебе
 2. Режим на хранене на кучето и вида храна
 3. Място на кучето за спане, хранене, тоалетна
 4. Разхождане на кучето (кога, къде)
 5. Похвала (гласова, чрез езика на тялото и храна)
 6. Забрана (видове)
 7. Игра с кучето
 8. Приучване на кучето да стои само
 9. Приучване на кучето да стои на мястото си
 10. Приучване на кучето на хигиенни навици
 11. Приучване на кучето да търпи каишка
 12. Общуване на кучето с хора, кучета и други животни

Мога ли да запиша курс преди кученцето да започне да излиза навън?

За здравето на кученцето е важно да има всички ваксини, за да го доведете при нас.Много от прийомите на този курс могат да се използват още от 3-месечна възраст. Затова ние предлагаме пред училищна консултация за всички стопани, чиито кученца още не са имунни и не могат да излизат от дома си.  Kолкото по-рано започнете с обучението на кученцето, толкова по-лесно ще му създадете навици и ще ги доизградите в процеса на неговото израстване.

Най-късно кученцето трябва да започне да се обучава на възраст между 4 и 7 месеца. Това е особено важно при едрите породи, които с порастването стават много тежки и стопаните им все по-трудно могат да ги контролират. След навършването на 1 година изграждането на навици става много по-трудно както за кучето, така и за водача. Препоръчвам на всички собственици на кучета да опитат да създадат навиците на животното докато още не е станало олово зряло. На едногодишна възраст ще имате вече добра основа и работата с кучето ще бъде удоволствие за Вас.

Кучето ми е на възраст над една година. Късно ли е да започне училище?

Училище „Послушен“ работи с кучета над едногодишна възраст! Най-често ученици на училището са подрастващи кучета, но това не значи, че не може да се запишат и по-възрастни кучета. Много по-трудно е да се работи с кучета, които вече имат изградени навици. Могат да бъдат направени корекции в поведението на кучето, но има поведенчески проблеми, които не могат да бъдат изкоренени на тази възраст. С по-възрастно куче се работи по-трудно, тъй като то вече има изградена представа за нещата, за това какво може и какво не може. Трябва да знаете, че работейки с Вашето куче, с Вас  ще работим два пъти повече.

Какво включва курса по "Общо послушание"?

 • НАЧАЛНИ ТРЕНИРОВКИ (КЛАС А, В и С)
 1. Клас А: похвала, забрана, следене на водача, без кучето да дърпа, команда „Седни“ и „Тук“, манипулиране на кучето с ръце, игра с играчка и уражнения за самоконтрол (преминаване през врата, поглед, извикване през дразнители, контрол при хранене в паница).
 2. Клас В: команда „Ред“, изходна позиция, движение на ред, маневриране, кръгом, приучване да не яде храна от земята.
 3. Клас С: комада „Легни“, чакане на място в седнала и легнала позиция и тренировки в градска среда (пресичане на улица, чакане пред магазин, слизане и качване на стълби, движение на команда „Ред“ в натоварена улична обстановка).
 4. Изпит А,В,С: Тест и беседа за стопанина и пректичен изпит за кучето и стопанина

Кога се провеждат тренировките в училище „Послушен“?

Тренировките се провеждат и в делничните, и в почивните дни, време, удобно за повечето клиенти, съобразено с метеорологичната обстановка. През лятото избягваме големите горещини и тренировките се провеждат рано сутрин (от 8, 9 и 10 ч.) или късно вечер (от 18, 19 и 20 ч.). През зимата денят е по-кратък и се съобразяваме с последния светъл час (от 16 до 17 ч.), когато се провежда най-късната тренировка за деня в Южен парк или 18,19 и 20 на полигона на „Послушен“ в кв. Враждебна където разполагаме с осветление.

Най- честите групи, които се свормират са  един път седмично в почивните дни на Южен парк или Враждебна. Има групи, които са вечерни 18,19 или 20 часа, един или два пъти седмично, както и такива, които са два пъти седмично делничен ден вечерно и почивен ден.

Колко време продължава курс „Общо Послушание“?

Продължителността на курса е около 3 месеца за първите три класа А,В и С, ако посещавате един път седмично. Ако посещавате два пъти седмично може да ги преминете за около месец и половина. След тези часове кучетата от едра порода имат включени още 10 тренировки в голяма група, които клиента може да вземе когато е удобно за него. При първите три класа сте задължени да идвате регулярно всяка седмица един или два пъти, а след това можете да се записват сами за желаните от Вас групи. Важно е да нямате прекъсвне за повече от 2 месеца, защото ще загубите права. Всеки редовно завършил наш ученик с 25 тренировки, може да посещава големите групи безплатно и неограничено до края на живота на кучето. За нас тези ученици са само добър пример за останалите.

Колко време продължава един урок по „Послушание“?

Тренировките по послушание са с продължителост 45мин.

Кучето и стопанина влизат на терена на кръгъл час и имат 15 минути за адаптация на кучето и тоалетна. СТренировката с треньора започва в и 15 минути и свършва на кръгъл час.

Кученцето не може да работи непрекъснато толкова дълго, затова по време на тренировката се правят почивки.

Кога ще се сформира група по „Послушание“?

Групи по послушание се сформират всяка седмица и ако кучето Ви е преминало тест може да започнете обучение в училище „Послушен“! За целта всеки начинаещ на първо време е необходимо да се запише за консултация, чрез онлайн заявка, или да изпрати имейл, или да се обади на посочените телефони.

Предлагаме индивидуални консултации – за кучета с проблем и стопани с натоварен график, както и групови консултации всяка седмица, с места на провеждане „Южен парк 2“ и „Враждебна“, като се редуват.

След направената заявката за консултация, на имейла Ви се изпращат протоколен номер и линк, на който можете да изберете парола по ваш избор. В допълнение е желателно да се запознаете с инструкциите за работота със сайта. След което да застъпите в личният профил ще може да се запишете за избраната от Вас консултация, с предварително фиксирано време за груповите консултации, или време удобно на клиента за „VIP“ консултации. Всяка резервация на кучето и стопанинът се отразява в програмата на сайта и ден преди урока се уведомяват чрез имейл и SMS.

Треньорът преценява след консултацията, дали кучето да продължи обучение във фиксирана група или индивидуално, като стопанинът може да избере удобна за него група. Ако кучето има поведенчески проблем или стопанинът желае тренировките да са изцяло съобразени с неговата програма, клиентът записва „VIP“ курс.

Какво трябва да нося на урока по "Общо послушание"?

Каишка: Доведете кучето си на урок с повода и нашийника, с които обичайно го разхождате. Ако поводът Ви е синджир, ще Ви бъде по-удобно да идвате на урок кожен или платнен повод с минимална дължина 1 м. Ако обичайно разхождате кучето си с нагръдник, вземете за урока и платнен или кожен нашийник, с който да работите на тренировката.

Лакомство: Важно е кучето Ви да харесва лакомството и да не му отнема време да го дъвче. Ако кучето е много лакомо, можете да използвате ежедневната гранулирана храна, с която го храните.

Паспорт: Задължително трябва да носите паспорта на кучето си на първия урок или градина за кучета, за да можем да Ви запишем в училище „Послушен“. За следващите тренировки не е задължително да носите паспорта, но е желателно, в случай на контролна проверка в парка.

Торбички за събиране на екскременти: Всеки стопанин е длъжен да почиства след кучето си и е желателно да носите винаги в себе си торбички за почистване. В случай че сте си забравили торбичките или са Ви свършили, нашите инструктори ще Ви услужат. Единствено на Тренировъчен полигон „Враждебна” екскрементите на кучето се събират с предназначените за целта кофа и лопатка.

Аксесоари: Ако времето е много студено и кученцето е късокосместо, е добре да му носите дрешка, с която да го облечете. При много топло време, можете да му носите паничка за вода, за да му дадете да пие след тренировката.

Кучето: Не забравяйте да вземете кучето си, когато идвате на урок. Училището е основно за Вас, стопаните на кучето, но то също е необходимо да присъства на всяка тренировка.

Водач: За нас е важно да работим с един водач на кучето и в случай, че той е възпрепятстван, не е добре да идва кучето с друг човек. На тренировката могат да присъстват всики членове на семейството, но само един е водачът и само с него ние работим по време на обучението. При влизане в голяма група, водачите може да се сменят.

Какво е Аджилити?

Аджилити е спорт с кучето, който е за забавление както за кучето, така и за неговия стопанин. При този спорт кучето преминава през трасе от различни препятствия, водено от човека. Тренировките се провеждат само на полигон „Враждебна“ във фиксирано време почивните дни в месеците когато времето позволява.

Кога се провеждат тренировките по Аджилити?

Тренировките по Аджилити се провеждат основно в събота през деня в месеците, когато времето позволява. Часът е различен спрямо сезона, лятото е рано сутрин или късно вечер, студените месеци е в обедните часове на деня. Лятото се организират и вечерни тренировки. Всяка тренировка по Аджилити се обявява предварително в програмата на сайта и всеки наш ученик може да се запише за нея.

Какво представлява тренировката по защита и охрана?

Тренировките по Защита и Охрана са начин кчуето да развие и задоволи инстинктите си да хапе и ловува. Подходящо е за едрите работни порди кучета като: немска, белгийска овчарка, ризен шнауцер, ротвайлер, добреман и други. Кучетата се учат да хапят под команда само в разрешената зона на фигуранта (човек, който учи кучето да хапе), да пускат под команда, да облайват и претърсват. Мнозина тренират кучетата си просто за забавление, но някой го правят за спорт и покриване на работни изпити на кучетата.

Тренировката по защита не цели да направим кучето агресивно, а да знае как да хапе, кога и къде може да го прави. Повечето охранителни кучета са чудесни компаньони, защото инстинкта им да хапят е изцяло задоволен от тренировките с фигурат.

Кога се провеждат тренировките по Защита и охрана?

Тренировките по Защита и охрана се провеждат основно в събота през деня в месеците, когато времето позволява. Часът е различен спрямо сезона, лятото е рано сутрин или късно вечер, студените месеци е в обедните часове на деня. Всяка тренировка по Защита и охрана се обявява предварително в програмата на сайта и всеки наш ученик може да се запише за нея.

Какво е хендлинг тренировка?

Тази тренировка е за да се научи стопанина как да представя кучето на изложби за красота. Кучето се учи на рингово поведение, привеждане в стойка и спокойствие при оглед на тялото и зъбите. Тренировката е за кучета, които имат нужните документи (родословие), за да бъдат допуснати на изложби за красота.

Само един човек ли може да присъства на урока с кучето?

В този курс се обучава както кучето така и неговият стопанин, затова е важно до влизането в група с кучето да работи само един човек.  На тренировки може да идвате и с цялото Ви семейство, но с кучето ще работи само един човек, а останалите само ще слушат. Когато кучето влезе в група, ще може стопаните да се сменят. Водачът на кучето може да бъде сменен и по-рано, но така кучето ще се обърка, тъй като всеки стопанин се учи почти два пъти по-бавно от кучето си. Това е и причината кучето да прави по-добре упражненията с инструктора, преди да започне да ги прави със стопанина си.

Какво трябва да купя за кученцето, преди да постъпи в новия си дом?

Първо трябва да решите къде ще е мястото на малкото пале във Вашия дом. Важно е, когато влезе кученцето, ясно да му се посочи неговото място, където след това да му поднесете храна и вода. Затова трите най-нужни неща са храна, паници и легло.

 • Храната, която избирате, трябва да бъде съобразена:
 1. С възрастта на кучето – заради добавките, от които се нуждае подрастващото Ви кученце, за разлика от възрастното куче;
 2. С породата на кучето (или окончателните размери на кучето), т.e. едрата порода кучета се нуждае от различно количество добавки в сравнение с дребната порода, а големината на гранулата е различна за различните породи.
 • Паниците трябва да бъдат за вода и за храна. Подберете паница за храна, която да събира окончателната дневна дажба на Вашето куче, когато ще е напълно израсло. Паницата за вода трябва да е по-дълбока от другата и да побира поне два пъти повече от паницата за храна. За породите с дълги уши можете да изберете по-дълбока паница с по-тясно гърло, за да не влизат ушите на любимеца Ви в нея. Препоръчваме Ви металните паници, за да спестите купуването нови и нови паници, докато кучето Ви израсне.
 • Леглото, което ще подберете, съобразете с окончателните размери, които ще достигне Вашето куче. Ако ще живее навън, е добре колибата да е с размери, позволяващи животното спокойно да се завърта вътре. Добре е да има и вътрешна скрита част, където да се чувства по-уютно. Желателно е дъното на колибата да има изолация, после я покрийте с дъска или друг материал, който кучето трудно може да унищожи. Ако оставите животното върху стиропор или фибран, то ще се забавлява изключително много. Върху дъската или плоскостта, с която сте покрили изолацията, постелете нещо меко, за да се чувства Вашият любимец по-удобно. За предпочитане е по-мека постеля, особено за късокосместите породи и за възрастните кучета, които често имат проблеми при лежане върху твърда повърхност.
 • Глезотийки: различни играчки, кожени кокали, дентални пръчки, играчки пълни с храна и други. Подберете играчки, които по размер да отговарят на Вашето куче. Прекалено малките играчки не са подходящи за едрите породи, тъй като има опасност да се задавят с тях. Добре е да не оставяте на кучето да играе само опасни играчки (меки топки, въжета, парцали), които ако погълне може да доведат до проблем.

Колко пъти дневно трябва да храня кучето си и кога?

С възрастта на кученцето се променя метаболизмът му, както и необходимостта му от храна и разходки. В началната възраст кученцето се храни много по-често, отколкото в зряла възраст, когато метаболизмът му е доста по-бавен и има по-малки потребности.

 • От 2 до 4 месеца: 4-5 пъти на ден
 • Oт 5 до 7 месеца: 3-4 пъти на ден
 • Oт 8 до10 месеца: 2-3 пъти на ден
 • Oт 11 месеца нататък: 1-2 пъти на ден

Желателно е дори след една година да се стараете да разделяте храната на любимеца си поне в 2 приема, за да не се прераздува стомахът на кучето. За гигантските породи кучета е желателно да се хранят дори още по-често, заради по-малкия обем храна, който се приема.

Прераздуването на стомаха крие доста рискове, затова в млада възраст, когато кученцето изяжда голямо количество храна за деня, е добре тя да се разделя в поне 3-4 приема.

Ако предложите необходимата дажба на кученцето Ви и то не изяде всичко в купичката си, е добре да вдигнете паничката и да не му позволявате да си хапва по малко, когато то поиска. В противен случай стомахчето на вашето кученце започва да отделя непрекъснато стомашен сок, защото храна има непрекъснато. Така стомахът няма покой. Щом не изяжда цялата дажба, значи няма нужда от нея. Кучето Ви най-добре ще Ви каже как да дозирате. Създайте режим на кучето си, който СПАЗВАЙТЕ СТРИКТНО. Така кучето Ви ще очаква храна от Вас, а това е най-добрият начин за контрол върху него.

Физическото натоварване (тичане, търкаляне) с пълен стомах при кучето крие сериозни рискове от превъртане на стомаха, особено при породите с дълбок гръден кош. Затова Ви съветваме да храните кученцето си след разходка, така и за кучето Ви ще бъде по-комфортно да тича и да играе навън. Ако кученцето Ви е на тренировка и му е време за хранене, не го хранете преди урок. Вземете дажбата му и я донесете на урока. Най- важното нещо за всяко куче дошло на тренировка е то да бъде гладно.

Кога трябва да се разгони кучката?

Нормално кучката се разгонва за първи път между 6- и 12-месечна възраст. При различните породи разгонването (половото съзряване) настъпва по различно време. Едрите породи кучета обикновено се разгонват по-късно от дребните, затова при тях е нормално разгонването да настъпи дори след 1 годишна възраст.

Как да разбера, че кучката се е разгонила?

Има няколко начина да се ориентирате дали кучката е разгонена:

 • Поведението на мъжките кучета в парка спрямо вашата кучка. Въпреки това понякога може да се подведете. Има кучета, които много упорито душат всички женски и не откъсват нос от тях, дори когато не са разгонени. В същото време, макар и рядко, има мъжкари, които не биха тръгнали по Вашата кучка, дори и да е в пик на разгонване.
 • Кучката започва да кърви. С това се проявява разгонването и Вие трябва да започнете да броите дните на разгонването от момента, в който забележете изтичане на кръв от вулвата (външния полов орган) на кучката.
 • Вулвата на кучката значително се увеличава и тя започва по-често да се ближе и да препикава (маркира).
 • Рядко се случва разгонването да остане незабелязано. Такива случаи има при първо разгонване. Възможно е въобще да не прокърви и вулвата да не е увеличена. Тогава, ако се съмнявате, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар и да се направи цитонамазка, или прогестерон тест или да се погледне на ехограф.

Какво трябва да правя, когато кучката се разгони?

Преди всичко трябва да знаете, че разгонването на кучката протича в три етапа:

НАЧАЛО (1-10 ден). В началото на разгонването кучката бива много ухажвана от мъжкарите. Те я душат и правят опити да я заскочат. Кучката обаче ги гони и не ги допуска. Добре е в този етап да не се разхождате в паркове, където е пълно с други кучета.

ПИК (10-14 ден). Кървенето спира. Кучката влиза в овулация и позволява да бъде заскочена.

Само в този период тя може да бъде заплодена. При контакт с мъжкар тя прави характерна поза „магаре за рязане на дърва“, отмества опашката и стои неподвижно. Това е и моментът, когато трябва да бъде заплодена, ако разбира се е достигнала продуктивната си зрялост (след третото разгонване). Ако не искате да заплождате кучката си, много е важно да я пазите през този етап, да не я водите по парковете, където е пълно с мъжкари, и да я държите на повод.

КРАЙ (15-30 ден). Кучката отново спира да допуска мъжкари до себе си. Те се опитват да я заскочат, но тя отново ги гони. Овулацията е преминала, но тя все още бива ухажвана от всички мъжкари, които я видят. Добре е още да не посещавате парковете, защото ще си тръгнете с повечето мъжки кучета от парка.

Продължителността на всеки етап е индивидуална при различните породи. Добре е да се следят всички показатели, за да се знае точно в кой етап предстои разгонването.

Как да играя с кучето си?

Изберете предмет, който да интригува Вашето куче. Добре е да можете да го хванете удобно – както Вие, така и животното. Играта чрез дърпане е любима за повечето четириноги.  Не дърпайте прекалено силно, особено ако кученцето Ви има млечни зъби (до 6 месеца). Оставете на Вашия четириног приятел да определи сам силата, с която иска да се бори за предмета. Прекалено грубата игра от Ваша страна може да го накара да загуби интерес. Колкото повече играете с него, толкова по-интересен и любим обект ще бъдете в очите на Вашия любимец. Не забравяйте, за да бъде интересна една игра за кучето, то трябва да печели.

Кученцето ми прави много бели! Какво да правя?

Всяко малко кученце, затворено в апартамент, е в състояние да направи такива поразии, за каквито не сте си и помисляли. Най-добре е, ако породата на кучето Ви позволява, да се оглежда на двор. И все пак сте принудени да гледате животното в апартамент, не допускайте да се разхожда навсякъде. Доста добри резултати можете да получите, ако използвате клетка, съобразена с размера на животното. То трябва да може да се завърта спокойно вътре, да има място за две паници, легло и вестник или абсорбираща пелена, на които да пишка (докато не започнете да го извеждате).  Ако нямате такава клетка, бихте могли да оставите животното на място (коридор, балкон), добре съобразено и безопасно за кученцето и където да няма вещи, за които да се притеснявате, че ще бъдат погълнати, с цел да се избегне хирургична намеса и сериозни рискове за живота на кучето.

Кученцето трябва да бъде затворено в това помещение или клетка само когато Ви няма вкъщи. Когато Вие сте там и имате контрол върху животното, то може да се разхожда навсякъде, където Вие му позволите.

Ако ще отглеждате кучето си на двор, щетите по двора също не са изключени. Удобно е да имате клетка, в която да оставите животното, докато отсъствате от къщи. Поражения ще имате почти винаги, ако не осигурите нужната свобода за движение и игра на малкото кученце. Ако сте играли достатъчно време с палето и сте го изморили порядъчно, нахранете го и то няма да има сили да прави бели в следващите няколко часа.

Как да го науча да не пишка в къщи?

С израстването на Вашия любимец, метаболизмът му се забавя. Затова и Вие трябва да се съобразите с това.  В началото кученцето се е храни на всеки 4-5 часа и веднага след това трябва да се изходи. Това е разликата между кучето бебе и кучето, завършило растежа си. Не можете да искате от Вашето кученце да не пишка у дома , докато не започне да излиза на вън. Това става най-рано две седмици след последната ваксина, за което време е добре да приучите кученцето да пишка на едно конкретно място (върху вестник или пелена). Когато започнете да извеждате кучето, постепенно увеличете интервалите между разходките. Много е важно не само да се карате на кученцето, когато се изпишка вкъщи, но и да го похвалите, когато го направи навън.

Кога, как и къде мога да извеждам кученцето на разходка?

Кученцето може да излиза навън най-рано 2 седмици след последната (трета) ваксина. Изберете подходящ размер нашийник или нагръдник, съобразена с размера на кучето Ви. Извеждайте кученцето на тревни площи, за да го приучите да извършва физиологичните си нужди на тях. Добре е да му намерите подходящи партньори за игра – в най-добрия случай също подрастващи кучета. Не ограничавайте любимеца си в контактите със себеподобни. Те най-добре ще го научат как да общува с тях.

Как да разбера дали кученцето има някакъв проблем?

Много са признаците, при които можете да се усъмните за наличен проблем. Ако кучето спре да се храни, отпаднало е, залежава се, отказва да играе, незабавно трябва да потърсите ветеринарен лекар. НЕ ПРЕДПРИЕМАЙТЕ САМИ ЛЕЧЕНИЕ, без да сте се консултирали с квалифицирано лице.

Какво да правя, когато кученцето се изплаши?

От момента, в който вземете кученцето от майка му, Вие вече сте неговото семейство, неговата опора и закрила. То ще се чувства защитено, сигурно и смело, когато е с Вас, и плахо и неуверено, когато е далеч от Вас. Затова и Вие трябва да го окуражавате, когато забележете у него несигурност или притеснение. Погалете го, потупайте го, успокойте го като му говорите със спокоен тих тон. Кучето реагира по различен начин в зависимост от това дали е вързано на повод или е пуснато. Закаченото на повод куче усеща връзката със стопанина си, има усещане за сигурност и опора и е много по-смело. Желателно е когато кучето е притеснено да търси закрила при Вас, отколкото да търси обратния път към дома. Често кучета в паника могат да пострадат в опита да се приберат по най- бързия начин.

Как да накарам кучето да не лае?

Кучето може да лае по различен начин и по позицията на тялото му бихте разбрали дали го прави от страх или е уверено. Замислете се кога и защо лае?

Със сигурност не е добре да се борим срещу инстинкта на кучето да лае и ако това се случва често е добре да дадем на кучето команда и да му се скараме, за това че нарушава командата, а не за това че лае.

Не е важно само да да се караме на кучето за да не лае, а да помислим защо го прави и да ангажираме кучето, за да не го прави.

Как да науча кучето да се вози в кола?

Добре е да приучите кученцето да пътува още докато е малко. В началото често се случва кученцето да повръща по време на пътуване, затова избягвайте да го храните преди да го качите в колата. Има кучета, които много трудно преодоляват шока от транспортирането и в момента на качване в колата започват да треперят и да отделят много слюнка. Може да опитате да преодолеете този стрес като по-често го качвате в колата без да пътувате. Качете кучето няколко пъти, просто за да го почерпите и свалите. Когато колата се движи те изживяват шок заради вестибуларния апарат и започват да го асоциират със самата колата. Запознайте кучето с колата без тя да с движи, след това то по-лесно ще свикне с пътуването.

Колко часа на ден трябва да отделям на кучето?

Ако питате Вашето куче, отговорът ще е: „цял ден“!!!

Реалното време, което е нужно на едно малко кученце, е непосилно за всеки работещ човек. Затова ще посочим един минимум, който е добре всеки стопанин да се опита да постигне. Всяко малко кученце има нужда от разходки поне 3 пъти на ден, като разходката да е средно около 1 час. Колкото повече време можете да отделяте на Вашия любимец, толкова по-щастлив ще се чувства той. За това е много важно да прецените с колко свободно време разполагате, преди да си вземете куче.

Как да го отуча да не яде боклуци навън?

Нужна е голяма упоритост от страна на стопанина. Много е важно не просто да се скарате на кучето, а да го санкционирате в момента, когато го прави. За да хванете точния моет, е добре Вие самите да го провокирате. Подхвърлете храна някъде навън, без кучето да Ви види, санкционирайте го в момента, в който я лапне. Не забравяйте, че пораствайки, кучето Ви ще става все по-обиграно и много добре ще може да разбере дали го наблюдавате, или не.

Да търси и яде храна от земята е инстинкт и както всеки инстинкт, това е много силно за кучето и единственият смисъл е да го заменим, а не да го спрем. Помислете защо кучето яде от земята? Вероятно, защото то не получава достатъчно от Вас? Всяко куче има силно развит инстинкт да души, работата на всеки стопанин е да обясни а кучето къде може да души и да яде. Ако Вие не го задоволявате при Вас, то винаг ще търси и другаде!

Когато го викам, то не иска да дойде при мен. Как да го накарам да идва?

Кучето трябва да има стимул, за да дойде при Вас, когато го викате.  Такъв стимул може да бъде играчка, храна или играта с Вас. Често стопаните викат кучето си, за да го вържат и приберат. Така кучето започва да асоциира викането Ви като край на своята разходка и съответно не идва. Опитайте да извикате кучето си няколко пъти по време на разходката, похвалете го за това, че е дошло и после го пуснете пак да си играе. Ще видите, че то ще започне да идва, за да бъде погалено. Не забравяйте, че и Вашето куче има нужда от лично време. Не е необходимо да го викате за най-малкото нещо. И все пак ако го извикате, не забравяйте да го похвалите след идването му.